måndag 31 januari 2011

Vintermöte

Årets vintermöte för Svenska Guldvaskarföreningen som hålls i Borlänge lördag 12 Februari närmar sig med rask fart. Mötet hålls på Geologiska museet 12-17.

Vintermöte länk

Förra årets möte var minst sagt intressant med guldvaskarhistorier både från Madagaskar och nordNorge. Det var även visning av diverse finvaskarknep och utrustning.
Blue bowl betraktas med stort intresse
Koncentrat vaskas i ränna med cirkulerande vatten .
Jag hoppas att årets möte blir lika bra, det är en ljuspunkt under den mörka vintern då man bara kan drömma om de stora guldfynden.
Listig flytande guldvaskarapparat
Nu ska jag först på en veckas semester till Gran Canaria. Jag har inte lyckts finna ut om det ev skulle gå att hitta guld där. Fast jag misstänker att det är bäst att lämna vaskpannan hemma, annars blir man väl idiotförklarad av både turister, inhemska invånare och det kvinnliga ressällskapet........

onsdag 26 januari 2011

Svartsand

Svartsand kallar guldgrävaren den sista sanden som finns kvar i pannan efter att den lättare sanden vaskats bort. Svartsanden är mörk och innehåller mycket järn.

Om man tar en magnet så fastnar mycket av svartsanden på magneten. Det är mineralet magnetit, en järnoxid, som fastnar på magneten.


En blandning av tyngre mineral, bla magnetit och granat

Magnetitkorn som samlats med en magnet

Vid förstoring så ser man att svartsanden innehåller många olika mineral i vackra färger, bla granat som ger röda färger. Svartsand kan även innehålla bla sällsynta jordartsmetaller, zirkonium, krom, titan och wolfram. Om man har riktig tur även ädelstenar som safir, topas, rubin och diamant. Nu är det inte så vanligt med ädelstenar i Sverige fast utomlands finns chansen.

söndag 16 januari 2011

Idé till en liten ränna

Jag såg att Byggmax säljer något de kallar för Flexböj. Jag tror man kan konvertera den till en liten guldvaskarränna.


Flexböjen är tänkt för att skarva dräneringsrör. Dräneringsrör är normalt perforerade men flexböjen är inte det.
Tanken är att med en såg öppna upp flexböjen och böja ut den. Jag tror om man använder en värmepistol kan man platta till rörets centrala delar och skruva fast den på en plywoodskiva. Rännans sidor bildas av de oböjda rörsidorna.


Rännan blir liten och lätt och skulle antagligen passa för prospektering i små bäckar. Formatet blir ca 70x25 cm.

Vi får väl se om det fungerar som tänkt!

måndag 3 januari 2011

Sikthink

Här är en sikthink som jag tycker fungerar bra. Den är mest användbar då du gräver på land och inte vill bära ofyndigt, dvs grovt grus, ned till vattnet.


Det som behövs är en oval hink och ett gammalt grillgaller!



Hinken kapas på snedden så att gallret kan fästas i vinkel. Uttag görs i hinkens kant där gallret kan vila. Jag har böjt ned en del av gallrets mitt tråd. Det passar jag in i ett motsvarande hål i hinkens uttag/kant. Nederdelen av gallret vilar i en skåra i hinkens mantelyta. Lite svårt att förklara men om du tittar noga på bilderna förstår du säkert hur det fungerar.


 Det är bara att hälla på gruset så åker det finkorniga ned i hinken och det grövre materialet sållas bort.