söndag 4 mars 2012

Öppna Nordiska Mästerskapet i Guldvaskning

Smedjebacken 25 Februari 2012

En vacker februarilördag tog jag en tur till Smedjebacken. Målet var att bevittna en guldvaskningstävling och prata lite guld med likasinnade.

Tävlingarna går till så att varje deltagare får en hink med grus där man tillsatt ett antal guldkorn. Antal guldkorn är hemligt och alla deltagare har samma antal.

Vid startsignalen tömmer man en del av hinkens innehåll i pannan och ett frenetiskt vaskande börjar. När hinkens innehåll är slut så ligger förhoppningsvis guldkornen kvar i pannan. Nu gäller det att snabbt och effektivt samla in kornen och pilla in dem i ett vattenfyllt provrör. Detta moment brukar skilja agnarna från vetet, dvs de duktiga är betydligt snabbare i detta moment. Om man tappar bort några korn blir det en extra strafftid på 3 minuter per korn. När alla kornen ligger i röret höjer man pannan och ropar. Då tar sekretariatet tiden. Kortast tid vinner.

Klara.... Färdiga...
Gå!!


Var är kornen....?

Klar!
Så här skriver dalarnas tidningar: Länk

Efter att sett ett par tävlingsheat pratade jag med medlemmar från Svenska GuldvaskarFöreningen om den förhoppningsvis kommande inmutningen i norra finland. Vi kollade in kartor på en högteknologisk pekplatta, ja se teknikens under!
Intressanta kartdiskussioner
Summasumarium en trevlig dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar