torsdag 9 maj 2013

Guldvaskarintresset på topp!

Ojoj vilket intresse det blivit för guldvaskning! Discovery Channels tv serie Gold Rush har verkligen tänt guldfebern för många. Även jag har följt Hoffmans, Schnabels och Dakota boys äventyr i Alaska och Kanada. Kanske lite för mycket relationssåpa och för lite guldgrävning enligt min smak.




Hur som helst så har programmet väckt intresset hos många. Det är stor aktivitet på de sociala medierna på internet. På guldforum.se och Facebook gruppen "Forum för nordiska guldvaskare" finns massor av historier, rapporter från stora guldvaskarträffar och bilder på fantastiska maskiner. 




Gröngölingarnas guldfeber riktigt lyser. En återkommande fråga är svartsand. Många drar slutsatsen att mycket svartsand innebär stor chans att hitta guld. Enligt mina erfarenheter är det både rätt och fel.

Antag att du vaskar i en bäck i ett område som innehåller mycket järnmalm i berggrunden. Inlandsisen malde ned det översta lagret av berggrunden till morän. Moränen innehåller mycket järn. När du sedan vaskar i den bäcken ,även om det inte finns den minsta gnutta guld, kommer du att hitta stora mängder svartsand.




Det vi guldvaskare verkligen letar efter är koncentrationer av svartsand som kan indikera att platsen är lämplig för ansamling av guld. Tricket är att ur samma å/bäck ta flera vaskpannor med testmaterial, samma mängd varje gång, och jämföra mängden svartsand. Koncentrera sedan dina insatser på det stället som ger mest svartsand. Där är koncentrationen av tungmineral och eventuellt guld högre. Samma strategi används också för att lista ut på vilket djup man ska gräva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar