fredag 19 november 2010

Dalmasen minns............ Öppna Nordiska Inomhusmästerskapen

Smedjebacken, 13 Februari 2010.

Denna kalla februari dag åkte jag och kollade på en guldvaskartävling i Smedjebacken, som ligger i södra Dalarna. Tävlingen hölls i gamla mekens lokaler där man anordnat med fullstora tävlingsbassänger inomhus.


Svenska Guldvaskarförningen var representerad med flera deltagare och hade också försäljning av lite guldvaskarartiklar. Många Finländare fanns också på plats och man kunde höra lite "perkele" här och där när saker inte gick som det var tänkt. En del finnar var också lite högljudda av en annan anledning. De hade ju åkt finlandsfärja och utnyttjat det förmånliga priset på skattefri öl....... Stämningen var i alla fall trevlig och uppsluppen.
Ken Karlsson, flerfaldig världsmästare
De tävlande fick en hink med grus som var preparerad med ett okänt antal guldkorn, vanligen 7-10 och samma antal för alla, och ska efter signal vaska ur gruset så fort som möjligt. Därefter ska guldkornen pillas in i ett plaströr. När alla kornen ligger i röret om man anser att man är klar sträcker man upp pannan i luften och ropar. Tiden det tog att vaska antecknas av sekretariatet. Därefter läggen man röret i pannan så alla kan se det och man får inte röra detsamma innan antal korn är kontrollerade av en domare. Finner domaren att något korn fattas bestraffas man med 3 minuters tillägg per korn!

Då jag var där och kollade på lördagen då det var kval inför söndagens finaler tog de bästa guldvaskarna det lite lugnt och körde på säkerhet. Ett missat korn kunde ju innebära en missad final! De bästa hittade alla korn på lite mer än en minut!

Pannorna som används skiljer sig en del från de som vanligen används. De är mycket större och grundare. Normalt är rillor runt om och inte bara framtill som de normala pannorna. Tekniken är också helt annorlunda. Den sker med cirkulära rörelser och lite sida till sida då och då. Guldkornen som ska vara minst en mm i storlek är lite lättare att hitta det normalt mindre guldet man kan hitta i naturen. Därför kan man ha en annan teknik.

En trevlig och lärorik dag var det i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar