torsdag 25 november 2010

Kantigt guld

Enligt gängse normer ska långtransporterat guld vara rundare än korttransporterat. Guld är väldigt mjukt och rundas/smids när det flyttar sig i vattendraget. Det gäller garanterat för större klumpar som har en egen tyngd och smider sig själv så att säga. Men gäller det även för mindre korn så kallat mikroguld?

Nedan följer bilder på guld i storlek 0,1-0,5mm från 3 olika vattendrag. Bilderna är tagna med samma förstoring så de relativa storlekarna på kornen är riktiga.

Vattendrag 1. Liten kort bäck som går i moränlandskap. Såvitt jag kan först borde inte guldet kunna transporteras mycket längre än max en km.




Vattendrag 2. Norrländsk större å som eroderat och grävt ner sig i isälvsavlagringar. Transportsträckan är okänd då en isälv kan föra med sig material långt ifrån. Materialet kan också komma från en lokal källa. 




Vattendrag 3. Större älv som eroderat och grävt ner sig i isälvsavlagringar. Transportsträckan är okänd då en isälv kan föra med sig material långt ifrån. Materialet kan också komma från en lokal källa.


Jag har svårt att dra några säkra slutsatser. Skärpan i det billiga USB mikroskopet räcker inte riktigt till. Möjligtvis att man kan ana att det som jag påstår är korttransporterat är det som ser mest kantigt ut. Fast det är svårt att avgöra då skärpan är olika även för bilder som visar samma guld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar