lördag 18 december 2010

Såll för guldvaskning

Jag tänkte spinna vidare på egentillverkade såll som passar för guldvaskning.

Med sållets hjälp tas grövre material bort och vaskningsprocessen går snabbare och säkrare. Normalt sätts sållet i pannan och fylls med grus. Därefter sänks att under vatten och man håller i både sållet och pannan och roterar allt fram och tillbaks tills allt finkornigt passerat sållet. Det grova materialet kastas sedan bort.

Det bästa vore att sålla materialet till en lite större dimension än de största guldkornen. Då reduceras det vaskade materialet och de eventuella guldkornen har lättare att sjunka till botten av pannan.

Nu är man ju lite optimist och vill för allt i världen inte råka kasta bort ett stort korn så sållet bör vara grövre än det största tänkbara guldkornet.

Vidare bör sållet ha så vid botten som möjligt då en större yta snabbar upp siktningen. Ett bra och användbart såll är en bärrensare! Den passar bra i pannan och har stor bottenyta. Dessutom är den billig.



Bärrensaren kan göras ännu bättre med ett finmaskigt nät. Nätet jag använt är en sträckmetall som jag tagit från en papperskorg. Sträckmetallen fästs längs ytterkanten med en tunn rostfri tråd mot bärrensaren.
För att underlätta att materialet kan passera sållet har jag tagit bort hälften av bärrensarens trådar. Det görs enkelt med en avbitartång.
Enkelt och fungerande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar